Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland


Foto's Lisserbroek
Veenwortelstraat

Lisserbroek • Veenwortelstraat 3 t/m 3 • Brandweer Kazerne aan de Veenwortelstraat in Lisserbroek. Hier huist de Vrijwillige brandweer van Lisserbroek en in tegenstelling tot het algemene praatje op deze site over Lisserbroek is er nog geen beslissing genomen of en wanneer de brandweer hier zal verdwijnen. • Lente 2006


Foto's Lisserbroek
Veenwortelstraat

Lisserbroek • Veenwortelstraat 3 t/m 3 • Brandweer kazerne vrijwillige brandweer Lisserbroek • Herfst 2006

Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Lisserbroek


Luchtfoto's Lisserbroek / foto's Lisserbroek
Algemene luchtfoto's / foto's van Lisserbroek
Koopzondagen Lisserbroek

A t/m K K t/m P P t/m Z
Azollastraat Kikkerbeetstraat Pijlkruidstraat
Bremstraat Krabbescheerstraat Postbus
Dopheidestraat Kruisbaak Ribesstraat
Forsythiastraat Lisdoddestraat Rietstraat
Gansoord Lisserbroekerweg Torkruidstraat
Hillegommerdijk Lisserdijk Turfspoor
Hoornbladplantsoen Lisserweg Veenwortelstraat
IJweg Muntstraat Waterklaverstraat
Jasmijnstraat Narcissenstraat Waterlelieplantsoen
Kalmoesstraat Oude Schoolplein Wolgrasstraat
Zeggegrasstraat
Informatie over
Lisserbroek

Lisserbroek is een klein dorp in de gemeente Haarlemmermeer (zie afbeelding), provincie Noord-Holland. Op 1 januari 2005 telde het 3640 inwoners (CBS Statline).

Het dorp ligt in het zuidwesten van de Haarlemmermeer, tegen de grens met Zuid-Holland. Lisserbroek grenst aan Lisse, en is verder omgeven door Abbenes, Nieuw-Vennep, Beinsdorp en Buitenkaag.

De naam is afgeleid van het broeck van Lisse, dat "het moeras van Lisse" betekent. Historisch gezien klopt dit, want Lisserbroek ligt aan de rand van de Haarlemmermeer en heeft nooit permanent onder water gestaan, maar wel van tijd tot tijd. De straat Turfspoor loopt langs de rand van deze oude moerassige landtong.

Er zijn in het dorp twee vormen van bebouwing te vinden, te weten kernbebouwing in het centrum, en lintbebouwing langs de dijk van de Ringvaart.
Na het droogmalen van de Haarlemmermeer is het dorpje gesticht door turfstekers, waarna het langzaam uitgroeide. Sinds kort wordt er echter volop gebouwd. De plaats is nu vergelijkbaar met een Vinexlocatie.

De meeste werkgelegenheid bevindt zich in de agrarische sector. Vooral planten- en bloemenkwekers zijn hier te vinden.


Openbare gebouwen

Lisserbroek heeft een eigen vrijwillig brandweerkorps, maar dit wordt binnenkort vervangen door een beroepsbrandweerkorps, dat in Nieuw-Vennep wordt gevestigd. Het dorp kent verder twee basisscholen (De Reiger en De Zilvermeeuw) en een dorpshuis, De Meerkoet genaamd. Voor jongeren is er een Jongeren Ontmoetings Plek (JOP) op het dorpsplein, en verder een basketbalveld, een speeltuintje, en een volleybalveld.


Sport

Lisserbroek kent een voetbalvereniging, Kagia en een tennisvereniging De Kikkers.
Daarnaast is er een dartclub, sjoelclub, biljartclub en een koersbalvereniging.
Ook is er een bridgevereniging,'De Meerbridgers'.
De schaatsvereniging IJsclub Lisserbroek e.o werd in 1905 opgericht. Dit is een relatief grote vereniging, omdat ook veel inwoners van omliggende plaatsen in Lisserbroek komen schaatsen, wegens de voortreffelijke ijsbaan hier. Buiten het winterseizoen is de ijsbaan in gebruik als skeelerbaan waar soms officiële wedstrijden worden verreden.
Het schaatsplezier bleef niet onbeloond. Tijdens de Elfstedentocht van 1956 kwam Maus Wijnhout uit Lisserbroek samen met vier anderen als eerste over de finish. Er werd echter geen winnaar aangewezen, omdat het wedstrijdregelement na twee gedeelde overwinningen in 1933 en 1940 was aangepast, en bepaalde dat gelijktijdig finishen was verboden.