Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland


Foto's Purmer
Algemeen

Purmer


Foto's Purmer
Algemeen

Purmer

Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Purmer


Luchtfoto's Purmer / foto's Purmer
Algemene luchtfoto's / foto's van Purmer
Koopzondagen Purmer

A t/m O O t/m P P t/m Z
Edammerweg Oosterweg E Purmerdijk E
Graveurstraat Oosterweg M Purmerdijk M
Purmerenderweg M
Informatie over
Purmer

De Purmer is een gehucht en een voormalige binnenzee in de provincie Noord-Holland, tussen Purmerend en Edam-Volendam. In 1618 is men begonnen met het droogmalen en in 1622 viel de 26,8 km² grote polder droog.

De Purmer maakte deel uit van een aantal bijzondere binnenzeeën in de provincie Noord-Holland, samen met de Schermer en de Beemster. Het waren namelijk meren die in open verbinding met zee stonden! Er was dus ook zout water en eb en vloed. De Purmer had een verbinding met de Zuiderzee en de Beemster.

Omdat de Purmer in open verbinding met zee stond was er, voor een middelgroot meer, veel oeverafslag door golven en stroming. Dit was, samen met het winnen van landbouwgrond een belangrijke reden voor inpoldering.

Na de inpoldering was de Purmer aanvankelijk een landbouwgebied, maar het gebied is nu sterk verstedelijkt. Vooral dankzij het naburige Purmerend, dat zijn naam aan de Purmer dankt (Het 'End' van de Purmer), heeft 2 woonwijken in de Purmer gebouwd, de Purmer-Noord en -Zuid. De Purmer is, anders dan de Schermer en Beemster, geen zelfstandige gemeente. De Purmer is verdeeld tussen de gemeenten Purmerend, Edam-Volendam en Waterland. De bewoning in de polder tussen Purmerend en Edam-Volendam wordt ook wel als woonplaats Purmer aangeduid.


Wetenswaardigheden

De oude verbindingen van de Purmer met de Zuiderzee en de Beemster bestaan nog steeds. Het zijn respectievelijk: De Purmer Ee (oude naam: Het Vuile Gat, langs Monnickendam) en de Where, die nu dwars door Purmerend stroomt.