Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland


Foto's Zwaagdijk
Appelmarkt

Zwaagdijk • Appelmarkt 1 t/m 17 • Luchtfoto van het totale ACTION complex aan de Perenmarkt te Zwaagdijk na uitbreiding. Foto: www.GiraffeCam.nl • Herfst 2010

Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Zwaagdijk


Luchtfoto's Zwaagdijk / foto's Zwaagdijk
Algemene luchtfoto's / foto's van Zwaagdijk
Koopzondagen Zwaagdijk

A t/m L L t/m S S t/m Z
Appelmarkt Liederik Schoolstraat
Balkweiterhoek Marktplein Toernooiveld
Centrale Markt Marktweg Tolweg
De Gracht Nieuwmarkt Tuinstraat
Graanmarkt Noorderboekert Volkersweg
Groothandelsmarkt Oliverstraat Zaadmarkt
Hoornseweg Postbus Zijdwerk
Korenmarkt Rijweg Zwaagdijk
Informatie over
Zwaagdijk

Zwaagdijk is een dorp en dijk in de gemeenten Wervershoof en Wognum in de Nederlandse provincie Noord-Holland.

Zwaagdijk is tegenwoordig formeel opgedeeld in twee dorpskernen Zwaagdijk-Oost in de gemeente Wervershoof en Zwaagdijk-West in de gemeente Wognum. Zwaagdijk wordt echter nog steeds als plaatsnaam gebruikt. Meestal voor beide dorpskernen maar soms ook alleen voor Zwaagdijk-Oost. Te samen hadden ze in 2004 1.670 inwoners.

De plaatsnaam komt van oorsprong mogelijk van de aanduiding de dijk boven Zwaag. De dijk- en plaatsnaam komt in het Nederlands voor het eerst in 1466 als Zwaechdijck, later nog als Swaech Dyck en Swaegh Dyck.

Op een bepaald moment ontstond er de de banne Hoog- en Laag-Zwaagdijk, deze banne viel tot 1795 formeel onder Medemblik, en hield naast Zwaagdijk ook de huidige dorp Onderdijk in en een aantal buurtschappen die inmiddels zijn verdwenen als zelfstandige woonkernen. Het was vanaf 1795 een tijdje zelfstandig maar in 1812 werd het onder de gemeente Zwaag geplaatst. In 1844 werd het een soort van zelfstandige gemeente nadat de bewoners ervan diverse acties hadden ondernomen. Maar heel formeel gezien bleef de gemeente Zwaag wel verantwoordelijk. Nadat in 1867 Hoog- en Laag Zwaagdijk onder de gemeente Wervershoof was gaan vallen verdween langzaam de benaming.