Informatie over
Kortgene
Kortgene is een stad en voormalige gemeente op Noord-Beveland. Het aantal inwoners bedraagt circa 1850 (1 januari 2003).
Kortgene wordt al in 1247 genoemd als parochie, en kreeg in 1413 stadsrechten van jonkheer Philips van Borssele. Bij een hevige brand ging vervolgens het hele stadje in vlammen op, inclusief de in aanbouw zijnde nieuwe kerk.
Op 5 november 1530 werd heel Noord-Beveland overstroomd, en in 1532 gebeurde dat nogmaals. Vrijwel alle bebouwing werd weggevaagd; alleen de kerktorens van Kortgene en Wissenkerke bleven behouden. Met het opnieuw inpolderen van Noord-Beveland werd in 1598 begonnen. In 1684 werd ook het gebied bij Kortgene weer ingepolderd. De oude kerktoren bleek de 150 jaar in het water te hebben overleefd, en kon weer in gebruik worden genomen. Er werd een nieuw schip aangebouwd. In de toren hangt de klok 'Suzanne' die in 1674 van het Franse eiland Noirmoutier was geroofd. Nadat Kortgene was herbouwd kreeg de plaats opnieuw stadsrechten, als enige plaats op Noord-Beveland. In 1873 werd een korenmolen gebouwd, "De Korenbloem".
Rond 1930 begon een discussie over bestuurlijke herindeling. In 1941 werden Colijnsplaat, Kats en Kortgene samengevoegd tot de gemeente Kortgene. Deze ging in 1995 op in de gemeente Noord-Beveland.
De klok 'Suzanne', die ooit door de Zeeuwen zelf was geroofd, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers geroofd. Na de Bevrijding keerde de klok terug, als enige van de Noord-Bevelandse klokken.