Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland


Foto's Ossenisse
Weststraat

Ossenisse • Weststraat 1 t/m 5 • Recreatieboerderij De Zeemeeuw, Vakantie in Ossenisse. www.blokhutverhuur.com • Zomer 2009

Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Ossenisse


Luchtfoto's Ossenisse / foto's Ossenisse
Algemene luchtfoto's / foto's van Ossenisse
Koopzondagen Ossenisse

A t/m K K t/m W W t/m Z
Dorpsstraat Koningsdijk Westdijk
Grindweg naar Hontenisse Lageweg Weststraat
Hooglandsedijk Langeweg Weverstraat
Kanaaldijk Molenpad Zeedorp
Kipstraat Oostdijk Zeestraat
Knuitershoek Polderdijk
Informatie over
Ossenisse

Ossenisse is een dorp in Zeeuws-Vlaanderen dat sinds de gemeentelijke herindeling van 2003 deel uitmaakt van de gemeente Hulst. Eerder maakte het deel uit van de gemeente Hontenisse en nog eerder, vanaf 1936, van Vogelwaarde. Het dorp heeft momenteel ruim 300 inwoners.

Omstreeks het jaar 1200 werd het dorp genoemd in overleveringen; er vonden verschillende overstromingen plaats. In 1401 werd de Nijspolder bedijkt en begon zich een klein dorp te vormen. Ook dat is nog enkele malen overstroomd, voordat het dorp in 1610 opnieuw werd ingedijkt. Het dorp is lange tijd een zelfstandige parochie geweest en in 1915 werd nog een nieuwe kerk gebouwd; tegenwoordig wordt deze echter niet meer gebruikt. Ook winkels en scholen zijn in de tweede helft van de 20e eeuw uit het dorp verdwenen, dat nu is aangewezen op het nabijgelegen Kloosterzande.

Het dorp wijkt af met carnaval omdat de Raad van Elf geheel wordt gevormd door vrouwen. In 1987 verwierf het dorp ook landelijk enige bekendheid toen het de hoofdrol speelde in de VPRO-documentaire Het geheim van Ossenisse.