Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland


Foto's Westkapelle
Kerkeweg

Westkapelle • Kerkeweg 1 t/m 1 • v.m.N.H.Willibrorduskerk nu Vuurtoren • Zomer 2003


Foto's Westkapelle
Molenwal

Westkapelle • Molenwal 1 t/m 47 • Molen De Noorman 13 juni 2003 • Lente 2003

Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Westkapelle


Luchtfoto's Westkapelle / foto's Westkapelle
Algemene luchtfoto's / foto's van Westkapelle
Koopzondagen Westkapelle

A t/m G G t/m O O t/m Z
't Hofje Grindweg Oude Zandweg
't Hout Hogeweg Papestraat
Abraham Calandplein Huijgensstraat Parkweg
Achillesweg Irenestraat Pauluswegeling
Achterweg Jakob Brasserstraat Poppekerkseweg
Adriaan Virulystraat Jan Campertstraat PostApart
Baaiweg Joossesweg Postbus
Bazienstraat K de Vosweg Prelaatweg
Beatrixstraat Kerkeweg Ridderkerklaan
Bellinkstraat Kloosterstraat Rookstraat
Benaresweg Koestraat Schelpweg
Benoordenhoutseweg Koningin Julianastraat Smidstraat
Bernhardstraat Koningin Wilhelminastraat Torenstraat
Boekhoutstraat Koudorpstraat Utrechtsestraat
d' Arke Krekelstraat Vikingpark
De Baan Margrietstraat Vikingstraat
De Bucksweg Markt Vroonwegeling
de Casembrootstraat Molenwal Weverijstraat
Domineeshofweg Molenweg Willebrordstraat
Dreefje Nieuwe Dijkstraat Zeedijk
Duinweg Noordkerkepad Zuiderhoofdweg
Europaplein Noordstraat Zuidstraat
Eva Besnyostraat Oranjestraat
Informatie over
Westkapelle

Westkapelle is een stadje in de gemeente Veere van de provincie Zeeland en ligt in de regio Walcheren. Het had op 1 januari 2005 2.671 inwoners. Westkapelle ligt op het meest westelijke puntje van Walcheren en is aan drie kanten ingesloten door de zee.

Westkapelle is vooral bekend om zijn vuurtoren, die direct bij binnenkomst van het stadje te zien is. Deze toren is het overblijfsel van een kerk, die in de 18e eeuw door brand verloren is gegaan. In de 19e eeuw is er een baken op geplaatst zodat hij als vuurtoren dienst kon doen.

Tweede wereldoorlog


Op 3 oktober 1944 werd de dijk ten zuiden van het dorp door Britse bommenwerpers verwoest (deze gebeurtenis heet in Westkapelle nog altijd simpelweg "'t Bombardement"), met de bedoeling Walcheren onder water te zetten om zo het eiland makkelijker van de Duitse bezetter te kunnen bevrijden. Bij dit bombardement kwamen 180 inwoners van het stadje om het leven; de plaats zelf werd zo goed als van de kaart geveegd door de bommen en het binnenstromende zeewater. De Gealliëerde troepen landden op 1 november 1944 met landingsvaartuigen ten noorden en zuiden van het ontstane dijkgat. Ten tijde van de landing bevonden zich nog zes mensen in het dorp - de rest van de overlevenden was geëvacueerd naar de omringende dorpen. Pas op 12 oktober 1945, dus meer dan een jaar later, was het gat eindelijk gedicht.

Een nog altijd zichtbaar overblijfsel van de Tweede Wereldoorlog is de fraaie kreek die ontstaan is door het bombardement. Omdat dit zeewater was dat na de dijksluiting is blijven staan, is het water brak in plaats van zoet.

Als herinnering aan deze oorlog, maar zeker ook de bevrijding, staat er een Sherman-tank op de dijk. Achter de vuurtoren liggen, in een halve cirkel, de graven van de oorlogsslachtoffers.

Bijnamen


Westkapelle is lange tijd een erg besloten gemeenschap geweest, hoewel dit tegenwoordig minder is vanwege toerisme en de zogenaamde "import" (mensen die van elders in Nederland naar het dorp toe verhuisd zijn). Dit was, en is, goed te zien aan het beperkte aantal familienamen dat er voorkomt; omdat het verder de gewoonte was kinderen te vernoemen naar hun grootouders, ooms, en tantes, hadden vele mensen feitelijk dezelfde naam.

Om verwarring te voorkomen werden - en worden - in het dagelijks leven bijnamen gebruikt. Deze verschillen enorm, en zijn soms persoonsgebonden maar worden soms ook als het ware in de familie doorgegeven; vaak is een combinatie van beide het geval. De bijnaam kan afgeleid zijn van iemands echte naam, verwijzen naar zijn of haar vader of moeder (en soms meerdere generaties terug), en/of uit iets heel anders zijn voortgekomen?wederom komen combinaties hiervan vaak voor. Sommige bijnamen zijn voortgekomen uit gebeurtenissen die generaties terug zijn gebeurd, daardoor kan het ook zijn dat vroegere bijnamen zijn vervangen door nieuwere bijnamen. Zo kan het dus zijn dat sommige families meerdere bijnamen hebben alleen gebruikt men dan de meest nieuwere vorm. Buitenstaanders die hiervan niet op de hoogte zijn kunnen er zelfs problemen door ondervinden, omdat iemands echte naam soms maar amper bekend is: men kent hem of haar eigenlijk alleen bij de bijnaam, en over de echte naam moet hard nagedacht worden.

Voor meer officiële zaken werd meestal de voorletter van de vader, gevolgd door de letter "z" of "d" (zoon of dochter), achter de familienaam geplaatst: de naam Johanna Minderhoud Hd geeft bijvoorbeeld aan dat zij de dochter was van H. Minderhoud. Dit werd zelfs in rouwadvertenties gebruikt.