Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland


Foto's Kinderdijk
Algemeen

Kinderdijk


Foto's Kinderdijk
Algemeen

Kinderdijk


Foto's Kinderdijk
Algemeen

Kinderdijk


Foto's Kinderdijk
Algemeen

Kinderdijk


Foto's Kinderdijk
Nederwaard

Kinderdijk • Nederwaard 1 t/m 11 • Molens bÿ Kinderdÿk naar het zuiden gezien • Winter 1979


Foto's Kinderdijk
Smitweg

Kinderdijk • Smitweg 1 t/m 3 • IHC Merwede • Lente 2007

Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Kinderdijk


Luchtfoto's Kinderdijk / foto's Kinderdijk
Algemene luchtfoto's / foto's van Kinderdijk
Koopzondagen Kinderdijk

A t/m M M t/m P P t/m Z
Beatrixweg Margrietweg Postbus
Christineweg Molenstraat Puntweg
Ireneweg Nederwaard Schansweg
Lekkade Overwaard Smitweg
Veerdam
Informatie over
Kinderdijk

Kinderdijk, is een dorp in Zuid-Holland, gelegen in de Alblasserwaard. Een deel van het dorp maakt deel uit van de gemeente Nieuw-Lekkerland, een ander gedeelte ligt in de gemeente Alblasserdam. Kinderdijk bevindt zich op de plaats waar Noord en de Lek samenkomen. De plaats is voornamelijk bekend van de molens. De voornaamste bedrijvigheid bestaat uit de scheepsbouw.

De molens van Kinderdijk staan sinds 1997 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De 19 windmolens die een molenstraat vormen, zijn een toeristische trekpleister. Over de ontstaansgeschiedenis van de naam Kinderdijk doen verschillende verhalen de ronde. De eigenlijke naam is namelijk "Elshout".


Herkomst van de naam

#Het bekendste verhaal over het ontstaan van de naam Kinderdijk gaat terug naar 1421 tijdens de grote St. Elisabethsvloed. Toen de ergste storm geluwd was ging men de dijk op om te kijken wat er te redden viel en zag men in de verte een wiegje aan komen drijven. Men had geen hoop dat daarin nog iets levends zou zijn, maar toen het dichterbij kwam zag men beweging. Nog dichterbij gekomen zag men dat een kat het wiegje in evenwicht probeerde te houden door heen en weer te springen zodat er geen water in het wiegje kon komen. Toen het uiteindelijk vlak bij de dijk was, viste men het wiegje op en bleek er nog een baby in te liggen die, rustig en droog, sliep.
#Een ander verhaal vertelt dat de naam Kinderdijk ontstaan is doordat de dijk die er door heen loopt met behulp van kinderarbeid tot stand is gekomen.
#Weer een ander verhaal vertelt, dat er een zekere Jan in een groot huis nabij Kinderdijk (Elshout) woonde. Deze Jan had veel kinderen en werd daarom 'Jan der Kindere' genoemd. Later hebben de mensen het gebied waar hij woonde Kinderdijk genoemd.
#Nog een andere verklaring is dat de betrokken dijk laag was ten opzichte van omringende dijken. De dijk was dus een kleiner exemplaar, een kind dus.