Nederland in Beeld

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
Noord-Brabant
Noord-Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
Zuid-Holland


Foto's Zoeterwoude
Energieweg

Zoeterwoude • Energieweg 13 t/m 31 • De Energieweg tijdens de winter • Winter 2006


Foto's Zoeterwoude
Noord Aa

Zoeterwoude • Noord Aa 1 t/m 5 • Foto van de noord aa uitzicht van noord aa 3a • Herfst 2010


Foto's Zoeterwoude
Noord Aa

Zoeterwoude • Noord Aa 1 t/m 5 • foto van de noord aa uitzicht van noord aa 3a • Winter 2011


Foto's Zoeterwoude
Noord Aa

Zoeterwoude • Noord Aa 1 t/m 5 • foto van de noord aa uitzicht van noord aa 3a • Winter 2011


Foto's Zoeterwoude
Noord Aa

Zoeterwoude • Noord Aa 1 t/m 5 • foto van de noord aa uitzicht van noord aa 3a • Winter 2011


Foto's Zoeterwoude
Noord Aa

Zoeterwoude • Noord Aa 1 t/m 5 • foto van de noord aa uitzicht van noord aa 3a • Zomer 2010

Home Foto's van Nederland / luchtfoto's van Nederland Voeg foto / luchtfoto toe

  Luchtfoto's / foto's Zoeterwoude


Luchtfoto's Zoeterwoude / foto's Zoeterwoude
Algemene luchtfoto's / foto's van Zoeterwoude
Koopzondagen Zoeterwoude

A t/m I I t/m P P t/m Z
5 Meilaan Industrieweg Pinksterbloemlaan
Ambachtsherenweg Irenestraat Platanenlaan
Antoniusstraat Jan Albert de Gravenlaan PostApart
Beatrixstraat Jan Porcellisstraat Postbus
Bennebroekweg Jan van Banningstraat Produktieweg
Bernhardstraat Johan Frisostraat Reiger
Beukenlaan Julianapark Rhijnvreugd
Blankaartweg Kalmoeslaan Rhijnvreugd AB
Bonifaciusstraat Kastanjelaan Richellestraat
Boterbloemlaan Keer-Weer Rijnegommerstraat
Broekweg Kerklaan Rijnstraat
Burg. van Gilsstraat Kievit Rodenburgstraat
Burg. van Outerenstraat Klaverwydenstraat Schenkelhof
Burg.Brandtstraat Kooikerspad Schenkelstraat
Burg.Doyerstraat Kooikersplein Schenkelweg
Burg.Hemmingsonstraat Kopperwetering Servatiusstraat
Burg.Slicherstraat Korte Miening Speenkruidpad
Burgemeester Smeetsweg Kosterspad Stadhouderslaan
Burgemeester Wapstraat Kouzijnpad Stompwijkseweg
Burmadeweg Krepelstraat Suetanpad
Christinastraat Laan van Meerburg Titus Brandsmastraat
Commandeurshof Laan van Oud Raadwijk Uiterdijk
Constantijnstraat Lebuinusstraat Van Alkemadestraat
De Merodestraat Lindenlaan Van Culemborgstraat
Dorpsstraat Lisdoddepad Van Swietenstraat
Dr.Bouwdijkstraat Loethe Veldzichtstraat
Dr.Kortmannstraat Madeliefpad Verlaatweg
Duizendbladhof Margrietstraat Vleugelnootlaan
Eendrachtsweg Mauritsstraat Watertje
Eikenlaan Meerburgerwatering Weegbreelaan
Eloutstraat Miening Weidelaan
Elzenhof Moerascypreslaan Weipoortseweg
Emmaushof Molenpad Weipoortseweg AB
Energieweg Nassaulaan Westeindseweg
Essenlaan Nieuweweg Wilgenhof
Europaweg Nijverheidsweg Wilhelminastraat
Fuut Noord Aa Willem-Alexanderstraat
Gans Noordbuurtseweg Willibrordusstraat
Geerweg Noordbuurtseweg AB Zelkovalaan
Grutto Ommedijkseweg Zonnegaarde
Hans Ecklplein Oranjelaan Zuidbuurtseweg
Hofweg Paardebloemweg Zuidhof
Hoge Rijndijk Pancratiusstraat Zwaan
Hondsdrafweg Papeweg Zwaluw
Hoogstraat Pijpekruidlaan Zwanebloemlaan
Zwetkade
Informatie over
Zoeterwoude

Zoeterwoude is een gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De gemeente telt 8495 inwoners (op 1 januari 2006, bon: CBS) en heeft een oppervlakte van 21,68 km² (waarvan 1,07 km² water). De gemeente beslaat diverse woonkernen, waarvan Zoeterwoude-Dorp en Zoeterwoude-Rijndijk de grootste zijn.


Geschiedenis

De naam Zoeterwoude

De oorsprong van de naam Zoeterwoude is niet volledig te achterhalen, maar vermoedelijk is het dorp vernoemd naar het riviertje de Suet of Swet, een zijarm van de Oude Rijn die thans bekend is onder de naam Weipoortse Vliet. Suet of Swet heeft de betekenis van 'zoet', waaruit de verwantschap blijkt met het Engelse 'sweet'. De naam Suet of Swet komt terug in diverse andere namen in Zoeterwoude, zoals de straat Zwetkade, de woon- en leefgemeenschap voor mensen met een verstandelijke handicap Swetterhage en ook in de familienaam Van Zwieten of Van Swieten, een adellijk geslacht dat zijn oorsprong heeft in Zoeterwoude.


Oorsprong van Zoeterwoude

Zoeterwoude is ontstaan vanuit zowel de diverse woonkernen die ontstonden op de ontginningsassen als de bewoning langs de dijk van de Oude Rijn.
Langs de Oude Rijn ontstond rond 40 na Chr. een reeds forten van het Romeinse leger. Onder andere bij het huidige Katwijk, Valkenburg, Leiden en Zwammerdam. Om deze forten met elkaar te verbinden werd er op de zuidelijke oever van de Oude Rijn. een weg aangelegd. Langs deze as ontstaat langzaam bewoning. Rond 750 vormen zich ook kleine kernen van bewoning in de huidige Weipoort. De Heilige Lebuinus bouwt daar, in een kern die destijds Suetan (ook een verbastering van Swet of Suet) genoemd werd, een kerkje (dat nooit is teruggevonden).

Over de oorspronkelijke locatie van Suetan is de nodige discussie. Dit dorpje zou hebben kunnen gelegen bij de monding van de Weipoortse Vliet of verder stroompwaarts. Op het terrein van de Heinekenbrouwerij zijn archeologische aanwijzingen gevonden dat er inderdaad sprake was van bewoning aldaar. Ook andere gemeenschappen en dorpen, die op het oorspronkelijk Zoeterwoudse grondgebied lagen, waren al vroeg bekend. Zo waren in 857 al vermeldingen van boerderijen in Rodanburg (thans Roomburg op Leids grondgebied), het eerder genoemde Suetan en Northa (mogelijkerwijs de huidige Noord Aa) op een bezittingenlijst van de St. Maartenskerk te Utrecht. Latere vermeldingen in de 11e eeuw zijn er ook van de dorpjes Waldmannerveen (mogelijk op de locatie van het huidige Zoeterwoude-Dorp) en Boschusa (thans Boshuizen in Leiden). Het dorp Suetan of Swieten was in die tijd mogelijkerwijs een soort hoofdplaats van een plattelandsdisctrict of kerspel, nog voordat er überhaupt sprake was van de stad Leiden.

Rond 1200 overstroomt de regio enkele malen door stormvloed. omdat veel inwoners van de omliggende dorpen naar Leiden trekken neemt de bevolking van deze stad sterk toe. Het is heel goed mogelijk dat de bewoners van Suetan/Swieten hun locatie aan de monding van de Swet hebben verlaten wegens de overstromingen en verderop in de recent ontgonnen gebieden zijn gaan wonen op de plaats waar Zoeterwoude ontstaan is. De naam Zoeterwoude komt dan ook voor het eerst voor in een oorkonde uit die periode, om precies te zijn in 1205, waarin ene "Florentius van Sotrewold" wordt vermeld. Hieruit is te concluderen dat Zoeterwoude mogelijk op dat moment al een bestaand dorp zou zijn en dat deze Florentius hieruit afkomstig was. Dit is echter allemaal (gefundeerde) speculatie. Het eerste echte teken van een officieel bestaan van een dorp met de naam Zoeterwoude vindt echter plaats in 1276: Dirk van Santhorst ontvangt het "Ambacht Soetrewold" in leen van graaf Floris V.


Vanaf 1300

Rond 1300 worden de gemeentegrenzen vastgelegd. Zoeterwoude hoort qua oppervlakte dan bij een van de grotere gemeenten van Nederland. Een groot deel van de grond zal later echter geannexeerd worden door omliggende gemeenten, voornamelijk door Leiden. In 1414 wordt de Hoge Rijndijk verhoogd en in 1446 wordt de naam Weipoort voor het eerst vermeldt. In 1450 wordt tevens de eerste brug tussen Leiderdorp en Zoeterwoude gebouwd. In 1574 wordt Zoeterwoude volledig platgebrand door de leidenaren om het schootsveld van hun kanonnen te vergroten. Ook worden vrijwel alle polders van de gemeente onder water gezet, met als logisch gevolg dat er vrijwel geen enkele inwoner in het dorp blijft wonen. Rond 1650 is vrijwel heel Zoeterwoude weer herbouwd. Rond 1700 is het dorp zelf zeer welvarend. Rond 1800 begint Leiden met een lange reeks van annexaties die het dorp behoorlijk kleiner doen worden. in 1960 wordt de A4 aangelgegd die in 1966 gelijk ook de gemeentegrens gaat vormen tussen Leiden en Zoeterwoude. Het dorp is de afgelopen eeuw meermalen bedreigd door dreigende annexaties, volbouwen van polders en gemeentelijke herindeling, maar weet zich in de 21e eeuw nog steeds zelfstandig, wat bevestigd wordt met de benoeming van een nieuwe burgemeester in 2005.


Opvallend

Bekende faciliteiten in Zoeterwoude zijn onder andere het busbedrijf Lubbe, de diverse kaasboerderijen en de woon- en leefgemeenschap voor mensen met een verstandelijke handicap Swetterhage. Ook is in Zoeterwoude het hoofdkantoor en de grootste bierbrouwerij van Heineken gevestigd. Deze in 1975 gebouwde brouwerij is een van de grootste bierbrouwerijen van Europa. In 2005 wordt het dorpsgezicht vanaf de snelweg A4 ingrijpend anders; twee grote windmolens worden langs genoemde weg geplaatst in de Zoeterwoudse Polder.


Bezienswaardigheden

 • De Zoeterwoudse polders met een karakteristiek veenweidelandschap
 • Diverse monumentale boerderijen (met name in de kern de Weipoort)
 • De oude Nederlands Hervormde Dorpskerk (Zoeterwoude-Dorp)
 • De Rooms-katholieke kerk Sint Jan's Onthoofding, na een grote brand in 1964 nog maar een klein overblijfsel van de oorspronkelijke kerk. In de voorgevel staan de beelden van Petrus en Paulus en van de patroon St. Johannes de Doper (Zuidbuurt)
 • De monumentale Rooms-katholieke Onze Lieve Vrouwe Onbevlekt Ontvangen-kerk, vooral bekend als de Meerburgkerk. Opmerkelijk vanwege de typerende bouwstijl: Neo-Romaanse basilikale bouw met koepel en klokkentorens (een bouwstijl en structuur die binnen de grote bouwgolf van Katholieke kerken rond 1850-1900 behoorlijk uniek is, men bouwde toentertijd vooral Neo-gotisch) , hierdoor is de kerk, met name de koepel een beeldbepalend gebouw in de omgeving. (Zoeterwoude-Rijndijk)


  Partnergemeente

  Sinds 1993 onderhoudt Zoeterwoude hechte banden met het stadje Osieczna in Polen. Eens per twee jaar zijn er uitwisselingsprojecten van verenigingen en andere instellingen tussen beide plaatsen. De samenwerking tussen beide gemeentes omvat onder andere cultuur, sport en onderwijs, maar ook op het gebied van midden- en kleinbedrijf.


  Geboren in Zoeterwoude

 • Harm Kamerlingh Onnes, 15 februari 1893 - 20 mei 1985 (Leiden), kunstenaar
 • The Shoes, eind jaren '60, popgroep met Theo van Es (zanger), Wim van Huis (gitaar), Jan Versteegen (bas), Henk Versteegen (drums)
 • Jeroen Straathof, 18 november 1972, schaatser
 • Suzanne de Goede, 16 april 1984, wielrenster
 • Paul van Kempen, 16 mei 1893, dirigent


  Politiek

  De verkiezingsuitslag voor de gemeenteraad van Zoeterwoude was in 2006 ten opzichte van 2002:

 • : samenwerkingsverband van PvdA, GroenLinks en D66


  Woonkernen

  Gelderswoude, Weipoort, Westeinde, Zoeterwoude-Dorp, Zoeterwoude-Rijndijk en Zuidbuurt.